Goudlaan 289, 9743 CH, Groningen | 050 - 26 00 144

Meer informatie over Vasectomie - Sterilisatie bij de man

Hieronder vind u per onderwerp een uitgebreide uitleg over Vasectomie en overige bijkomende zaken. Mocht u hier vragen over hebben, neem dan aub contact met ons op!

Vasectomie - Sterilisatie bij de man

Er zijn verschillende mogelijkheden om een ongewenste zwangerschap te voorkomen, bijvoorbeeld de anticonceptiepil, het condoom, het spiraaltje of sterilisatie. Wie van beide partners zich laat steriliseren, is een persoonlijke keuze. Het voordeel van sterilisatie van de man is dat het een relatief lichte ingreep betreft, die poliklinisch onder lokale verdoving kan worden uitgevoerd.

In overleg met uw huisarts of binnen uw eigen kring heeft u besloten een sterilisatie (vasectomie) te ondergaan. Het grote verschil met de drie eerstgenoemde methoden is, dat sterilisatie beschouwd moet worden als een definitieve anticonceptiemethode: in principe is sterilisatie onomkeerbaar (onherroepelijk). Een sterilisatie is daarom ook alleen dan een goede keuze wanneer u zeker weet dat u geen kinderen (meer) wilt.

Omdat uw behandelend arts u zal vragen om toestemming voor de ingreep, is het belangrijk dat u voldoende bent geïnformeerd over de ingreep, de risico’s en mogelijke alternatieven. Als u nog vragen heeft kunt u altijd contact opnemen met de arts.

Sterilisatie is een veilige en betrouwbare vorm van anticonceptie. Het is een eenvoudige ingreep die geen invloed heeft op uw seksueel functioneren. Tijdens de sterilisatie worden de zaadleiders afgesloten, waardoor de zaadcellen het zaadvocht niet meer kunnen bereiken. Bij geslachtsgemeenschap zal alleen zaadvocht zonder zaadcellen vrijkomen, waardoor geen bevruchting kan plaatsvinden.

De ingreep
Na de sterilisatie
Complicaties
Vruchtbaarheid
Nadelen sterilisatie
Kosten